Outlines for Scout Workers: XXI
Improvement Era, vol. 21, no. 4, February 1918, pp. 292 to 296
Violet Iversen and D. W. Parratt
Outlines for Scout Workers
By Violet Iversen and D. W . Parratt
XXI. The Canvas-back Duck
Hast thou named all the birds without a gun?
Loved the wood-rose and left it on its stock?
— Emerson.
- Why is the canvas-back duck so named? By what other three names
is it known?
- What are the three general classes of ducks and to which does the
canvas-back belong?
- Note size, color, and markings and contrast male and female in these
respects. When are these contrasts most apparent? Why then?
- In what kind of place does this bird live? What is there about the
duck to indicate such a habitat? (Shape of body, wings, bill, feet, neck,
color, oil glands, etc.)
- Upon what does the canvas-back subsist? How does it procure its
food?
- For many years this duck was "the darling of epicures." What
made him such?
- Where and of what does it build its nest? In what kind of place?
Why there? Does it nest in our state? If not, where?
- When do the canvas-backs come to us and how long do they stay?
- Describe flight, paying particular attention to speed and course.
- Should the canvas-back be better protected? If so, in what ways?
Handy Material
In Huntlee bannkes es mery to bee,
Whare fowles synges bothe nyght and daye.
—From Child's Ballads, I, 107.
OUTLINES FOR SCOUT WORKERS 293
Attention has already been called to the fact that many
birds are named in imitation of the sounds they make. The
chickadee, for instance, is named from its musical "chick-a-dee-
dee" chatter, the phoebe from its plaintive "phoe-bee" call, and
the heron from its harsh "he-ron" squawk. In like manner our
most important family of water game birds have acquired its
name. The members of this family habitually make the familiar
"quack-quack-quack" or "duck- duck- duck" sound and in conse-
quence are called ducks.
This great group of water birds is often divided into three
general classes. One is called the river ducks, one the deep
water, and the other the fish ducks. The river ducks live almost
entirely inland upon or near shallow lakes or ponds and along
various sized streams of water. They are poor divers and con-
sequently secure much of the food obtained from water by
tipping the body in a vertical position and reaching down to
the bottom of the stream or pond. The mallard is a splendid
example of this class of ducks.
Fish ducks usually inhabit the sea coasts and live upon
animal life, especially small fish, found in the salt or brackish
waters. They are expert divers, but of no particular value for
table purposes.
Deep water ducks are found both inland and along the sea
coasts. During the greater part of the year they prefer the se-
cluded inland lakes and streams, but, during the colder seasons
often make for the open sea and live with the fish ducks. They
are skilful divers and secure much of their food at considerable
depths under water. Not many of these are suitable for table
use, but those that are have been the special marks for discrim-
inating sportsmen.
The particular bird with which we are now concerned is the
most famous of the deep water class. He measures from twenty
to twenty-two inches in length. The top and front of his goose-
shaped head are dark chestnut in color. The sides and back
are reddish brown and this color extends downward covering the
entire neck. Below this and around the upper end of the body
is a rather wide ring of glossy black. The under parts are
almost pure white, while the sides and back are white with fine,
wavy, dark-brown bars giving the appearance of canvas. On
account of this canvas-like coloring on his back he is commonly
called the white-back or, more often, the canvas-back duck. His
short, heavy neck has given him the additional name of bull-
neck, and in some localities he is confused with the sheldrake
and in consequence is wrongly called by that name.
The female canvas-back wears a less showy dress than does
the courting male. Her body is colored with grayish brown
marked with white wavy lines. Her head is of wood brown with
294 IMPROVEMENT ERA
touches of white behind the eyes and on the fore-neck. To her
is given the task of tending eggs and rearing young and in this
important work has but little use of showy colors. These would
serve her poorly as protection against lurking enemies when she
is nesting and hovering her young.
The male, however, is placed in keen competition with
others of his sex in winning the attentions of coveted females.
In this the fellow with most attractive suit stands the best chance
of winning out. During the mating season, therefore, the proud
male makes good use of his distinctive toilet, but as summer ad-
vances the occasion for "winning garbs" disappear and he grad-
ually assumes colors and markings much like those of the better
protected female.
Like that of other ducks, the body of the canvas-back is
boat-shaped suitable for floating upon or diving through water.
His stout legs are farther back on the body than are those of the
river ducks and his lead-colored feet are much longer. These
together with the lobe hanging from each hind toe readily sug-
gest his ability to dive and swim under water.
This ability to dive, in turn, suggests the source of much of
the canvas-back's food. His choicest morsel is a sort of tape or
ell grass often called wild celery found at considerable depths in
fresh or brackish waters. To this plant is attributed the de-
licious flavor of the canvas-back meat, making it famous through-
out America. But part of the time, the canvas-back feeds upon
mollusks and the like and then, of course, his meat tastes fishy
and is not so palatable.
At one season or another, canvas-backs are found in prac-
tically every part of North America. During spring and summer
they range from the northern states to Alaska, breeding mostly
throughout Canada and the upper tier of our western states.
The nest is well constructed of grass and weeds and lined with
feathers and down from the female's breast. It is hid in the
long reeds or grasses bordering some secluded lake or stream.
From seven to nine grayish-olive eggs are laid to the nest, covered
with soft feathers and down when the duck is not covering them.
Every autumn welcomes the return of the canvas-backs from
their summer homes to the valleys of our state. They remain
along our marshes and streams during the colder weather and
at first signs of spring take wing to their northern retreats.
In sheltered hollow lies the snow,
While chill and damp the raw winds blow,
When northward through a murky sky,
The white-backs fly.
But they are harbingers of spring,
As swiftly to the north they wing;
Soon come the blooms and clear blue sky
The white-backs fly.
OUTLINES FOR SCOUT WORKERS 295
The canvas-back's flight is strong, swift, and certain. He
can cover an enormous distance in a short time. It is not at all
unusual for him to cut the air at the rate of ninety miles per
hour. He almost never dodges from danger, but speeds ahead
until it is passed. At times these ducks assemble in flocks of
thousands, especially along the sea coast, and when suddenly
arising for flight make a noise with their powerful wings much
like that of thunder.
For years Chesapeake Bay was America's famous winter
rendezvous for these noted ducks. At one time they were so
numerous that in hiring out slaves men made special provision
against the black man being fed canvas-back meat more than
twice a week. But that time has gone and now people along
Chesapeake Bay and in other places are trying to produce "can-
vas-back" meat by feeding tame ducks on "wild celery."
"It is desirable and necessary," writes Dr. William T. Horn-
aday, "that every person living should know that systematic
slaughter will exterminate the most populous wild species on
earth, and accomplish that result in a very few years. Let it be
remembered for all time that no wild species of mammal or bird
can withstand systematic slaughter for commercial purposes.
***** Today this country of ours is the theater of a
remarkable struggle between the great forces of destruction and
the small forces of protection and preservation. In every town-
ship throughout the whole United States the destroyers of wild
life either are active in slaughter or are ready to become active
the moment they are left free to do so. * * * * The army
of destruction that annually takes the field (in the United States)
against wild life, openly and according to law, contains at least
2,642,194 men and boys. * * * * The state of Utah is, with
the exception of its irrigated lands, a desert state. Its stock of
game, excepting the migratory ducks of Great Salt Lake, is at a
very low point. The population of the state is only 373,351, but
in 1911 that state sent an army of 27,800 well-armed men into
the field against her pitiful remnant of game birds and quad-
rupeds. And this sort of thing the people of America call 'game
protection!' "
Evidently, if this continues our migratory ducks will soon be
"at a very low point" also. Surely all interested in the protec-
tion of our bird life should give this matter serious considera-
tion.
To a Waterfowl
Whither, 'midst falling dew,
While glow the heavens with the last steps of day.
Far, through their rosy depths, dost thou pursue
Thy solitary way?
296 IMPROVEMENT ERA
Vainly the fowler's eye
Might mark thy distant flight to do thee wrong,
As, darkly painted on the crimson sky,
Thy figure floats along.
Seek'st thou the plashy brink
Of weedy lake, or marge of river wide,
Or where the rocky billows rise and sink
On the chafed ocean side?
There is a power whose care
Teaches thy way along that pathless coast, —
The desert and illimitable air, —
Lone wandering, but not lost.
All day thy wings have fanned,
At that far height, the cold, thin atmosphere,
Yet stoop not, weary, to the welcome land,
Though the dark night is near.
And soon that toil shall end;
Soon shalt thou find a summer home and rest,
Ani scream among thy fellows; reeds shall bend,
Soon, o'er thy sheltered nest.
Thou'rt gone, the abyss of heaven
Hath swallowed up thy form; yet, on my heart
Deeply hath sunk the lesson thou hast given
And shall not soon depart.
He who from zone to zone
Guides through the boundless sky thy certain flight,
In the long way that I must tread alone,
Will lead my steps aright.
— William Cullen Bryant.