---
title: Improvement Era
description: Monthly periodical of the Mormon church, 1897 onward. This library holds the issues of November 1897 to December 1930.
authors:
  - Morf, Eugenia
  - Parratt, Delbert W.
collections:
  - periodicals
tags:
  - magazine
  - improvement-era
periodical: Improvement Era
volume: 18
number: 8
published: 1915-06
publisher: Young Men’s Mutual Improvement Associations
publisher_place: Salt Lake City
language: en
type: magazine
reference: 'Eugenia Morf and Delbert W. Parratt, "Outlines for Scout Workers," *Improvement Era* 18, no. 8 (June 1915): 729–732.'
source:
  url: https://archive.org/details/improvementera1808unse
  transcription: Transcribed from the Internet Archive scan of each issue (the item for each issue is named in the issue's own source); unnumbered advertising leaves are omitted, printed page numbers are kept as page markers.
  identifier: improvementera1808unse
start_page: 729
end_page: 732
rights:
  status: public-domain
  basis: US publication 1930 or earlier (published 1915-06)
  source: https://archive.org/details/improvementera1808unse
  publication_year: 1915
  note: The Internet Archive item metadata carries a blanket "© Copyright by Intellectual Reserve, Inc." notice. The library owner judged it inapplicable because this issue was published in 1915, before 1931; a scan-level notice does not restore copyright.
---

# Outlines for Scout Workers

<!-- page:729 -->

Outlines for Scout                       Workers
                      I.   The Western Robin

             BY MISS EUGENIA MORF AND DELBERT W. PARRATT
                      "In the sunshine and the rain
                      I hear the robin in the lane
                          Singing cheerily,
                      Cheer up, cheer up;
                      Cheerily, cheerily, cheer up."
    1.   From what name does the word, robin, come?
    2.   To what bird family does the robin belong? How can you tell?
Name one or two other birds of this family.
    3.  Note size, shape, and color.    Contrast the male and female
robin in size and color.   Why these differences?
    4.  The robin prefers to live in what' kind of places, highland or
lowland, open or wooded?     Why  there?
    5.  On what does this bird subsist? In what way is he suited to
procure this food?
    6.   Tell where the robin generally builds its nest and of what
the nest is made. Which bird chooses the nest site? Which bird
builds the nest?
    7.   Tell of the number, size, and color of the eggs.         How
                                                                many
broods are usually hatched in a season?
    8._  Explain how the baby robins are fed, and suggest the amount
and kind of food they swallow.
    9.   Contrast the song of the male robin with that of the female.
Why    the difference? During what season does the robin sing most ?
Why then?

<!-- page:730 -->

10.   Name the enemies of this beautiful bird and its nest.   Tell
how these are warded off.
      11.    the robin a desirable bird? Give two reasons for your
            Is
answer.   In what manner is it protected by law?
    12.  Tell how to make and place a bird house suitable for this
friendly creature. Old boards or boxes are better than new ones for
bird houses. Why? Care should be exercised in painting such a
house. In what way and why?                              *

    13.  Where does the robin spend the winter?
                         HANDY MATERIAL
      Robin is a pet name for Robert. Strictly speaking our robin
is not a robin at all but a true thrush.    This is readily shown by
the characteristic spots on the breasts of the young.        Solitaires
and bluebirds also belong to the thrush family.
      The robin measures some ten inches from tip of beak to tip of
tail and, as with most birds, the male is somewhat larger than the
female.    His responsibility as defender of and protector to his
mate and her little ones necessitates strength and consequently
additional size.
      The male has the crown and sides of the head black the rest
                                                              ;

of the upper parts are slaty-olive, becoming black on the tail.    The
chin and throat are white, the throat streaked with black. The
under parts are white and gray iris, dark brown bill, yellow,
                                      ;                  ;

dusky at the tip legs, dark horny. The female is duller in color
                    ;

and the black feathers of her crown are edged with gray. Both
have the familiar red breast, but that of the male is somewhat
brighter than that of the female.
      In bird society the female chooses her partner and as a result
the male is placed in competition with others of his sex for de-
sired attentions from the lady birds.      To be successful in this,
he must outdo the others in personal appearance and in other
qualities so pleasing to the more fortunate females.        The male
robin, therefore, showing the brightest colors, and singing the
prettiest song, stands the best chance of getting mated.      For this
reason the male puts on his best colors and sings his winning
songs during the mating seasons.
      The female, on the other hand, is placed in no such keen
competition and of course needs no brilliant colors or charming
song.    Her business largely is to secrete herself while nesting, and
to aid in this she dresses in lighter and duller colors.   The nearer
her colors blend with those surrounding her nest the more she is
protected from searching enemies.
   The robin ranges from Mexico to Greenland, and in winter
is abundant in the Southern States.      He is called a lowland bird
and prefers to live in well-wooded regions, but he is often found
in the woods of our higher mountains.
      Insects amount to ninety-five per cent of the food of the
young, which consume nigh on their weight of insect food every

<!-- page:731 -->

twenty-four hours.      Adult birds add berries, wild fruit, farm
fruit,and cherries to their diet. It is said that if Russian mulber-
ries are planted, this fruit will divert the birds from the cherries.
The long sharp bill of the robin is well suited for procuring the
insect food. Perhaps you have noticed the robin when hopping
over the lawn take a listening attitude, then suddenly dart his
long bill into the ground and procure the worm.
     The apple tree is generally chosen for the nest, on account of
the forked limbs, but the robin obeys no law in the choice of a
nesting site, for the elm, and other trees are also chosen, and she
has even been known to build the nest upon old boards. The nest
takes three or four days to construct and is made of thick layers
of moss, straw, weeds, and roots, in which a cavity is rounded,
plastered with mud and lined with fine grasses.       Often a rainy
day is selected for the work. The mother bird chooses the place
for the nest, but she often makes an unwise choice so far as safety
is concerned.    Both male and female work in building the nest.
     There are from four to six greenish blue eggs in the nest, and
two or three broods in a season. Eleven days sitting are required
to hatch the young.
     As already mentioned, the male bird is the one that sings,
the female only chirps.    For reasons just stated his prettiest song
is in the mating season.    He sings mostly in the early morning,
in the evening, and also during and after a rain storm.      He also
sings very often during the night.    His song varies greatly, espe-
cially as to quality.   "It has been described as a disconnected
warble in rather a narrow compass of voice and with slight varia-
tions." When in the cherry tree the song is muffled when around
                                                      ;

the nest, the notes are low, but clear and distinct.
     The good which the robin does in semi-arid regions by de-
stroying insects and the like is beyond estimation.
     The city ordinance against fire arms, air guns, and flippers,
and the state law against the destruction of all insectivorous birds
should have the support of all.
     Robins are often induced to build their nests in bird houses
or boxes.   They prefer a box having a floor space of about six by
eight inches with the roof some eight inches above the floor.  Both
ends should be left open and the box should be secured to a stout
limb from six to fifteen feet from the ground. Best results will
be had if the box is placed where the birds would ordinarily build
if left to their own selection.   Avoid the mistake of expecting
the robins to immediately nest in a freshly painted box made of
new wood. The birds are wise enough to want some assurance
that the newly placed house is more than a temporary structure.
This want is, in a measure, satisfied if the box be made of old,
weathered boards with freshly sawed ends smeared with watery
mud. In case the box is painted, there is little likelihood that it

<!-- page:732 -->

will     tenanted until the smell of paint has completely disap-
       he:

peared.    It is host not to paint the inside of the box at all. No
mistake is made by putting up the boxes some weeks before they
are to be used.
      The robin's slight migration is due to the supply of food
rather than the severity of the climate. Where wild berries abound,
it will remain through the winter, though the ground may be cov-

ered with snow, and the mercury at freezing point.       In case the
bird does migrate, it goes but a short distance south, and returns
to us in February, remaining here until late fall.

                            TO THE FIRST ROBIN
               A welcome warm awaits thee,
               Bright herald of the spring;
               Thy voice of winning sweetness
               Has still its merry ring.
               The winter days are over
               And buttercups and clover
               Will gladden all the way
               In which thy feet may stray,
               Whilst thou singest, singest
               Thy old familiar song,
               As the seasons      roll along,
                      Robin, Robin!
               Thou hast tarried long and late,
               A questioner of fate,
               Feeling cautiously thy way,
               In thy coming day by day.
               Now take a crumb or two,
               And cheer up anew;
               The pastures, bleak and sere,
               In beauty will appear;
               And the roaring northern blast
               Be a memory of the past.
               Whilst thou singest, singest
               Thy old familiar song,
               As the seasons roll along,
                      Robin, Robin!
               Oh, thou'lt be surpassing sweet,
               With thy nimble little feet
               Tripping lightly o'er the lawn
               At the breaking of the dawn.
               And, "Good-morning, summer's coming."
                Not    a   harbinger of spring.
                However sweetly he may sing,
                Can sing as thou      singest, singest
                Thy old familiar song.
                As the seasons roll along,
                   Robin, Robin!        Henry Stevenson Washburn.
      For additional material on the robin see Prof. J. H. Paul's
 Out of Doors in The West; How the Robin Got Its Red Breast.
 in Nature Myths; and stories by Cook, and The Western Robin,
 bv Claude T. Barnes, published in Vol. 49, page 243, of the Juve-
 nile Instructor.
